POLYFANT * The Medical Elephant in the room *

Een ongemakkelijk onderwerp

Dat is de vervuiling die geneeskunde teweegbrengt. In opdracht maakte ik deze Polyfant “Elephant in the room” om zichtbaar te maken dat deze Polyfant, die de hoeveelheid afval van zo’n 200 staaroperaties representeert, een grote bedreiging is voor onze gezondheid.

In Nederland worden zo’n 180.000 staaroperaties verricht, jaarlijks zou dit zo’n 900 olifanten opleveren alleen al in Nederland.Ze representeren de hoeveelheid afval van zo’n 200 staaroperaties. In Nederland worden zo’n 180.000 staaroperaties verricht, jaarlijks zou dit zo’n 900 olifanten opleveren alleen al in Nederland.

Disposables

Disposables vormen een grote hoeveelheid afval bij behandelingen. Elke staaroperatie wordt uitgevoerd met medische materialen en een groot gedeelte daarvan is disposable en steriel verpakt. De verpakkingen worden apart ingezameld en opgehaald door een vuilverwerker. Niemand verwondert zich hierover omdat de wegwerpmaatschappij de norm is. We halen grondstoffen uit de aarde om ze vervolgens vluchtig te gebruiken en daarna weg te gooien.

Waardevol Afval

Kunst is bedoeld om te beïnvloeden en te beroeren. Met deze pOlyFant wordt impact en bewustwording gegenereerd. Door materialen op kunstzinnige wijze te tonen en door er anders naar te kijken wordt waarde toegekend aan wat wij nu als afval beschouwen.

Duurzame toekomst

Echte zorg is van waarde. Echte zorg is onafhankelijk van invloeden van buitenaf. Niet goedkoop, vluchtig, winstgevend, oppervlakkig. Echte zorg is wanneer de professional zeggenschap heeft over zorg & behandelprocessen. Echte zorg is erkenning. Scholing is meer dan medisch inhoudelijk en omvat duurzaamheid, empowerment en zorgextractivisme, m.a.w, grondstoffen maar ook menselijke vermogens zijn eindig en kunnen uitgeput raken. Daarom moeten we naar duurzame en circulaire zorg.

Staaroperatie

De staaroperatie is de meest uitgevoerde operatie, zowel in Nederland als wereldwijd (180.000/ 20.000.000). Door de vergrijzing blijft het aantal groeien. Het is mogelijk om staaroperaties op een hoogwaardige en veilige manier uit te voeren met minder grondstoffen en een veel lagere ecologische voetafdruk door circulaire behandelingen te ontwikkelen.